Viszlát Műanyag

Műanyag vagy papír a Tetra Pak?

2019. február 14. 08:15 - Kiss Andrea

Először is kezdjük azzal, hogy a Tetra Pak, vagyis az italos karton (tejes, üdítős dobozok, stb.) szelektíven gyűjthetőek. Ez a csomagolás kétharmad részben papírból áll, de ezen kívül tartalmaz még alumíniumot és műanyagot is.  

screen_shot_2019-02-14_at_7_45_04.png

Így aztán joggal merül fel a kérdés, hogy a műanyag hulladékgyűjtőbe vagy a papírhulladék gyűjtőbe dobjuk? Sajnos a válasz sem olyan egyszerű.

A kérdés kapcsán megkerestük az FKF-et is, amire ezt a választ kaptuk: 

"Tájékoztatjuk, hogy a TetraPak elhelyezésével kapcsolatban (jelenleg még) nincsen kötelezően követendő előírás, az illető település közszolgáltatója határozza meg, hogy mely anyagokkal együtt - vagy akár önállóan - gyűjti.
Budapesten a közterületi gyűjtés elindulása óta (2003) a papírgyűjtő tartályba kérjük bedobni az italos kartont, mert szerződéseink alapján onnan történik a leválogatása. Amennyiben a műanyagosba dobják, a többi hasznosítatlan hulladék sorsára jut, mert onnan a műanyag-hulladékot átvevő partnerünknek nem feladata leválogatni."

A lényeg: jelenleg az FKF máshogy gyűjti ezt az újrahasznosítható hulladékot az egyes városokban. Például: Budapesten és néhány nagyvárosban a papír hulladékgyűjtőbe, viszont Pécsen, Nyíregyházán, Debrecenben és Szegeden a műnyag hulladékgyűjtőbe kell dobnunk a dobozokat. A hulladékgyűjtő szigeteken elméletileg jelezni kell, hogy mit hova kell dobnunk, de ha ez mégsem lenne jelölve, akkor az alábbi weboldalon tájékozódhattok arról, hogy pontosan melyik városban, hogyan történik a begyűjtés: http://italoskarton.hu/cikkek/hova-dobjam

 

Még egy fontos dolog, mindig taposd laposra azt a dobozt (de az igaz minden hasonló termékre), ha nem akarod, hogy levegőt szállítsanak majd.

Szólj hozzá!

WC frissítő házilag!

2018. október 31. 07:37 - Kiss Andrea

Rengetek olyan terméket használunk manapság, amire valójában nincs is szükségünk, sőt még ártanak is nekünk vagy a környezetünknek. Olyan hosszú a lista, hogy nem is részletezném, inkább áttérek a címben szereplő WC frissítőre.

Kezdjük onnan, hogy ha elolvassuk egy WC frissítő hivatalos termék biztonsági adatlapját, akkor ezeket találjuk rajta:

  • Figyelmeztetés: Súlyos szemkárosodást okoz. Bőrirritáló hatású. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz
  • Veszélyes alkotórészekSodium Dodecylbenzenesulfonate, Sodium Lauryl Sulfate

Azt se felejtsük el, hogy ezeket a termékeket műanyag csomagolás vagy tartó nélkül nem lehet megvásárolni, így nem csak a beltartalma káros. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is használjuk ezeket? A napokban indítottam egy szavazást ami így szólt:

Szerintetek valóban szükség van WC frissítőkre? Vagy csak megszokásból vásároljuk ezt a felesleges műanyagot?

screen_shot_2018-10-31_at_6_52_50_1.png

Az eredmény nem igényel kommenteket úgyhogy mondjuk ki nyugodtan, nincsen szükségünk erre a káros és mérgező anyagra ahhoz, hogy tiszta legyen a WC-nk. Helyette használhatunk sokkal környezetbarátabb házi készítésű WC bombát, amihez mutatjuk is a receptet:

Hozzávalók

  • 120 gramm citromsav (vízkőoldó)
  • 120 gramm szódabikarbóna (fehérít, szagtalanít, tisztít)
  • 10-15 csepp tetszőleges illóolaj (például: borsmenta és/vagy citrom olaj)
  • víz egy szórófejes flakonba töltve
  • bármilyen forma, például egyszerű jégkockatartó (elkészíthető enélkül is)

diy-toilet-cleaner-toilet-bombs-12.jpg

Elkészítése:

Keverd össze a citromsavat és a szódabikarbónát egy tálba, majd add hozzá az illóolajat, és keverd össze alaposan.  Figyelj oda, hogy ne hajolj túl közel, nehogy belélegezve irritáljanak az anyagok. Egy spray-s flakonba tegyél vizet, és mindig egy kicsit ráfújva keverd jól össze, vigyázva, nehogy pezsegjen. Közben próbálgasd, hogy összetapad-e már. Ha egy kicsit tapad, próbáld belenyomkodni egy formába vagy formázz belőle kis gömböket és hagyd állni pár órát míg megszárad. Akkor jó, ha egyben marad, de vigyázz, ne vizezd túl! Végül  tedd el jól záródó üvegbe, hogy ne illanjon el az illata.

Használata:

Dobj egy darabot a WC csészébe, és várd meg, amíg elpezseg. Ha úgy érzed szükség van rá akár WC kefével is átsúrolhatod. 

 

Reméljük sikerült meggyőznünk! ;) 

15 komment

A legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb hajápoló és hajnövesztő amit valaha próbáltam!

2018. október 24. 13:24 - Kiss Andrea

Hosszú éveken át szerettem volna hosszú és egészségtől ragyogó hajat, amiért úgy érezem hajlandó voltam bármit megtenni vagy akár megvenni is. Szerintem kipróbáltam mindent, ami kimeríti ezt a témakört: sampont, balzsamot, hajpakolást, hajvégápolót amik csodaszép hajat ígértek, próbálkoztam belsőleg is különböző vitaminokkal, plusz csoda fésűkkel, hajcsavarókkal is, gyakorlatilag mindennel ami a piacon kapható. 

blank-products.jpg

Azt mondanom sem kell, hogy látványos eredményt persze semmivel sem tudtam elérni és amellett, hogy rengetek pénzt költöttem, nem kevés műanyag hulladékot is termeltem a környezetemnek, amire csak később döbbentem rá, amikor megtaláltam azt a megoldást, ami nem jár felesleges műanyaggal sőt még pénzbe sem kerül, csupán egyetlen dologra lesz szükséged hozzá, az idődre! 

Hogy mit tettem? Megadtam a hajamnak azt amire valójában szüksége volt, nem károsítottam hővel.

Ezt úgy kell érteni, hogy megszüntettem a forró hajszárítást és a hajvasalást, helyette vagy felcsavartam a hajam és úgy szárítottam meg (erre nagyon jó ötleteket lehet találni a neten), vagy hagytam, hogy a természet szárítsa meg és csak simán összefogtam. Mivel az volt a cél, hogy ne szárítsam a hajam forró hővel, próbáltam ritkítani a hajmosások számát is, amit azzal lehet a legjobban elérni, ha nem kenegeted be felesleges olajokkal és hajvégápolókkal. 

cropped-shutterstock_585324920.jpg

 

Az eredmény nálam már elég hamar 1-2 hónapon belül észrevehető volt, elkezdett szemmel láthatóan nőni a hajam majd kb. fél év múlva lényegesen egészségesebb és legalább 10-15 centivel hosszabb lett. Ekkor döbbentem rá, hogy valószínűleg idáig is ilyen tempóban nőtt szegény, csak letört a vége az állandó vasalástól és szárítástól.

Azt nem ígérem, hogy mindenkinek ilyen tempóban fog nőni a haja, de az egészen biztos, hogy ha nem szárítod forró hővel, nem vasalod és csak a legszükségesebbeket kened rá, akkor nagyon hamar új erőre kapnak majd a tincseid és amellett, hogy a természetet sem terheled felesleges műanyagokkal, a pénztárcád is imádni fogja ezt az új "csodaszert"! ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

10 fotó amitől egy jóérzésű ember is könnyen kijön a sodrából!

2018. augusztus 06. 15:44 - Kiss Andrea

plastik-moni.jpeg

Vannak csomagolások amik indokoltak, vannak amik feleslegesek, és vannak azok, amiktől az embernek még a bicska is kinyílik a zsebében ha nem vigyáz.

1. Narancsok szépen és gondosan elkülönítve egymástól, nehogy összevesszenek:

4235477_web.jpg

2. Ezek már barátságosabb citromok, ők mehetnek kettesével:

enhanced-4491-1460713659-1.jpg

3. Krumplik szigorúan egyesével csomagolva:

enhanced-5573-1460711759-1.jpg

4. Ezek a paradicsomok is sokat veszekedhettek:

enhanced-9289-1460717401-1.jpg

5. Kókusz, miért miért miért??

enhanced-27731-1460716258-1.jpg

6. Citrom a távol-keleten, ügyesek, hogy ők nem csak kettesével hanem egyesével is be tudják csomagolni:

img_7358-e1454999663299.jpg

7. Zeller ugyan onnan:

img_5973-e1454999556179.jpg

8. Répa csomagolásban is erősek:

kartotten.jpg

9. És paprikában is:

japanese-supermarket-wrapped-peppers.jpg

10. Banánok, komment nélkül:

wrapped-bananas.jpg

+ 1, ha idáig nem, akkor ettől biztosan ökölbe szorul a kezed:

167.jpg

87 komment

Mi a baj a rágógumival?

2018. augusztus 05. 16:31 - Kiss Andrea

Kezdjük onnan, hogy miből áll a rágógumi: gumialap: ami, kőolajból nyert poliizobutilén, édesítő anyag: ami lehet cukor vagy édesítőszer (itt nehéz eldönteni melyik a rosszabb), lágyító és tömegnövelő szerek, fényezőanyag, aroma, sűrítőanyag, színezék és egy csipet tartósítószer. Az ebből kapott késztermék vagyis a rágó az emberi és állati szervezet számára emészthetetlen! Éppen ezért nem is ajánlatos lenyelni.

0a4db4bdd339329479575a267615e587.jpg

Na de mi a 3 fő probléma?

1. Rák

Lehetséges összetevő az aszpartám és az aceszulfám-K is, ami rákkeltő édesítőszer. Ezek ugyan folyamatos viták tárgyát képezik, de több kutatás is kapcsolatot mutatott ki az aszpartám és a rák kialakulása között.

2. Végtelen mennyiségű szemét

Egyes írások szerint kb. 600 ezer tonna rágógumi keletkezik a világban 1 év alatt! Hogy szemléltessük ez kb. 200 db elefánt súlyával egyenértékű szemét, ami 5 év alatt bomlik le. Ezt sajnos szinte bármelyik utcán végignézhetjük.

gums_3114569b.jpg

3. Halálesetek

Madarak vagy más kisebb testű állatok élelemnek nézik, megeszik és megfulladhatnak.

screen_shot_2018-08-05_at_16_06_25.png

+1 

A rágózásban semmi sem természetes és az semmilyen módon nem járul hozzá a jó egészséghez, vagy jó a fogak megőrzéséhez inkább különféle betegségek és emésztési zavarok kialakulásához.

 

Jó rágózást! :) 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása