Viszlát Műanyag

WC frissítő házilag!

2018. október 31. 07:37 - Kiss Andrea

Rengetek olyan terméket használunk manapság, amire valójában nincs is szükségünk, sőt még ártanak is nekünk vagy a környezetünknek. Olyan hosszú a lista, hogy nem is részletezném, inkább áttérek a címben szereplő WC frissítőre.

Kezdjük onnan, hogy ha elolvassuk egy WC frissítő hivatalos termék biztonsági adatlapját, akkor ezeket találjuk rajta:

  • Figyelmeztetés: Súlyos szemkárosodást okoz. Bőrirritáló hatású. Ártalmas a vízi élővilágra, hosszan tartó károsodást okoz
  • Veszélyes alkotórészekSodium Dodecylbenzenesulfonate, Sodium Lauryl Sulfate

Azt se felejtsük el, hogy ezeket a termékeket műanyag csomagolás vagy tartó nélkül nem lehet megvásárolni, így nem csak a beltartalma káros. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért is használjuk ezeket? A napokban indítottam egy szavazást ami így szólt:

Szerintetek valóban szükség van WC frissítőkre? Vagy csak megszokásból vásároljuk ezt a felesleges műanyagot?

screen_shot_2018-10-31_at_6_52_50_1.png

Az eredmény nem igényel kommenteket úgyhogy mondjuk ki nyugodtan, nincsen szükségünk erre a káros és mérgező anyagra ahhoz, hogy tiszta legyen a WC-nk. Helyette használhatunk sokkal környezetbarátabb házi készítésű WC bombát, amihez mutatjuk is a receptet:

Hozzávalók

  • 120 gramm citromsav (vízkőoldó)
  • 120 gramm szódabikarbóna (fehérít, szagtalanít, tisztít)
  • 10-15 csepp tetszőleges illóolaj (például: borsmenta és/vagy citrom olaj)
  • víz egy szórófejes flakonba töltve
  • bármilyen forma, például egyszerű jégkockatartó (elkészíthető enélkül is)

diy-toilet-cleaner-toilet-bombs-12.jpg

Elkészítése:

Keverd össze a citromsavat és a szódabikarbónát egy tálba, majd add hozzá az illóolajat, és keverd össze alaposan.  Figyelj oda, hogy ne hajolj túl közel, nehogy belélegezve irritáljanak az anyagok. Egy spray-s flakonba tegyél vizet, és mindig egy kicsit ráfújva keverd jól össze, vigyázva, nehogy pezsegjen. Közben próbálgasd, hogy összetapad-e már. Ha egy kicsit tapad, próbáld belenyomkodni egy formába vagy formázz belőle kis gömböket és hagyd állni pár órát míg megszárad. Akkor jó, ha egyben marad, de vigyázz, ne vizezd túl! Végül  tedd el jól záródó üvegbe, hogy ne illanjon el az illata.

Használata:

Dobj egy darabot a WC csészébe, és várd meg, amíg elpezseg. Ha úgy érzed szükség van rá akár WC kefével is átsúrolhatod. 

 

Reméljük sikerült meggyőznünk! ;) 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatmuanyag.blog.hu/api/trackback/id/tr714335375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.11.01. 20:26:47

Ez a kocka ha a szemedbe kerül nem okoz súlyos szemkárosodást ? Ha beleteszed az akváriumba nem döglenek meg tőle a halak, azaz nem veszélyes a vízi elővilágra ?

Jozsó_ 2018.11.01. 22:12:09

Ez már tényleg fáj. Mikor kattintottam gondoltam, hogy megint vmi szódabikarbóna-ecet dolog lesz. Most éppen citromsav. Az is szuper.

Tényleg kompletten egy egész generáció hiányzott a Föld minden pontján arról a kémia óráról ahol azt tanították, hogy mi lesz, ha egy savat és egy lugot (a szódabikarbóna egy gyenge sav és egy erős bázis sója, lúgosan disszociál) összeönt valaki?

Segítek: víz.

Meg az egyéb összetevők miatt kis széndioxid (nem csinál sehol semmit) kis nátrium citrát (újra csak erős bázis és gyenge sav sója, kissé lúgosan disszociál). Még azt is elárulom, hogyha ugyanezt ecettel csinálod, akkor nátrium acetát lesz. Nem írom le harmadszor, hogy ez mi.

Az ecetsav (citromsav) önmagában jó vízkő ellen. Ha elég kevés vízkővel van éppen dolgod.

A szódabikarbóna önmagában zsíroldó. Ez is szuper.

Ha a kettőt összeöntöd nem lesz semmi. Ne csináld már!

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.02. 07:36:14

"Reméljük sikerült meggyőznünk! ;) "

Eddig is tudtuk, hogy a kémia kegyelemkettes előfeltétele a vegyi posztok indexcimlapra kerülésének, nem kell különmeggyőzni senkit.

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.02. 07:37:32

Egyébként meg ha vízköves a budi, kap egy kis sósavat és kész.

Igen tudom, ha a tömény sósavba beleteszünk egy halat akkor a hal megdöglik.

Aiofe 2018.11.02. 10:23:07

Megint egy poszter, aki nem tanult kémiát. Mi is történik, ha összeöntöd a citromsavat meg a szódabikarbónát? Igen, közömbösítik egymást, lsd. még sav-bázis reakció... Valóban szépen pezseg, kb. ez minden tudása az anyagnak. A kémiatanárok kollektíven zokognak.

Edit exnolbloggerina 2018.11.02. 10:57:14

A szódabikarbóna remek fertőtlenítőszer, hosszú évek óta használom a vizes blokkok takarítására - önmagában.
A citromsav pedig verhetetlen vízkőoldó, még csak nem is kell minden nap alkalmazni, elég hetente egyszer, hogy csillogjanak a felületek. Egyébként kenterbe veri az összes WC-tisztítót. Használom napi szinten az ÖKO-tisztítót, de akkor érzem igazán rendben lévőnek a toalettünket, ha megszórom citromsavval a WC-csészét, átkefélem, hagyom hatni egy rövid ideig, majd leöblítem. Ennyi.

A szódabikarbóna és az ecet együtt dugulás ellen vált be, a takarítás része, hogy szódabikarbónát öntök a lefolyóba, meglocsolom ecettel, gyorsan bedugom, és, amikor már nem sistereg, forró vizet engedek a lefolyóba. Persze, nem álldogálok mellette, ott hagyom, és néhány perc múlva térek vissza befejezni a műveletet. Amióta így próbálom elkerülni a dugók képződését, azóta nincsen szükségem pumpára, nem kell szétszerelni a csöveket , hogy kiszedjük a trutymót.

Szódabikarbónát kis tálkában tartok a hűtőben is, ha úgy érzem, elfáradt, cserélem, ugyanígy teszek a mosogató alá, és felmosás után megszórom vele a kiöblített felmosófejet.
A mosógépet is át lehet vele tisztítani, egy 60 fokos program lefuttatásával csodát tudunk tenni, de az ecet is kiváló erre a célra - csak valóban nem együtt!

Fontos cikk, fontos a téma, a földünket nem cserélhetjük le, mint a fehérneműnket, és az egészségünk megőrzése is a prevención múlik.

Sir Gombóc 2018.11.02. 12:27:17

@Edit exnolbloggerina: szerinted ezekkel az anyagokkal nem terheled a környezetet? Dehogynem.

Edit exnolbloggerina 2018.11.02. 13:13:31

@Sir Gombóc:

Úgy gondolom, hogy nem. De, ha mégis: 1. - talán tudsz hiteles információval szolgálni. 2. - az ökológiai lábnyomunk lényegesen kisebb e szerek használatával.

hubertusz 2018.11.02. 13:33:59

A rengetek nem két k-val van véletlenül?
Mitől lenne a szódabikarbóna fertőtlenítő?
A citromsavnak valóban van gyenge vízkőoldó hatása, és nem (annyira) káros az egészségre, mint a jóval erősebb savak: pl. a háztartási kivitelben kb. 15% os foszforsav. A sósavról nem is beszélve, ami nem csak a vízkövet oldja, hanem pl. a nagyon vékony króm réteget is. Hipóval együtt meg átvedlik harci gázzá.
Mindig van friss kísérletező kedvű, hátha neki nem árt.
Miért van, hogy egyes hölgyek rajonganak a butaságokért és szívesen vásárolják a szörnyű hülyeség reklámok alapján a hatástalan, de legalább igen drága szélhámosságokat?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.11.02. 16:44:18

egy -két száz forintos szagtalanító, szagelnyomó jó dolog, de divatból 600,700,800,900,1000,1200 forintot kiadni érte ..... hát ökörség.

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.02. 17:32:42

@hubertusz: "és nem (annyira) káros az egészségre, mint a jóval erősebb savak: pl. a háztartási kivitelben kb. 15% os foszforsav. A sósavról nem is beszélve"

A sósav annyira káros az egészségre, hogy nem is használják a fürdőmedencékben PH csökkentésre. Ja de.

Töményen minden maró anyag káros arra amit éppen mar. Ha épp a vízkövet marja le akkor örülünk ha a szaruhártyánkat, akkor nem annyira. Ezért nem mosunk arcot tömény savakkal, viszont hígan fürdönk benne vagy épp megisszuk üdítőben

midnightcoder2 2018.11.02. 18:37:42

@Viszlát és kösz a halakat: Sósav Pl. a gyomrodban is van (gyomorsav). Persze töménység kérdése hogy mennyire árt vagy nem. A tömény sósav sem hiszem hogy jót tesz a vízi élővilágnak.

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.02. 19:45:17

@midnightcoder2: Viszont nem is önt senki nagymennyiségű tömény sósavat a folyókba/tavakba így ez a probléma megoldotta önmagát még a kialakulása előtt.
süti beállítások módosítása