Viszlát Műanyag

Műanyag vagy papír a Tetra Pak?

2019. február 14. 08:15 - Kiss Andrea

Először is kezdjük azzal, hogy a Tetra Pak, vagyis az italos karton (tejes, üdítős dobozok, stb.) szelektíven gyűjthetőek. Ez a csomagolás kétharmad részben papírból áll, de ezen kívül tartalmaz még alumíniumot és műanyagot is.  

screen_shot_2019-02-14_at_7_45_04.png

Így aztán joggal merül fel a kérdés, hogy a műanyag hulladékgyűjtőbe vagy a papírhulladék gyűjtőbe dobjuk? Sajnos a válasz sem olyan egyszerű.

A kérdés kapcsán megkerestük az FKF-et is, amire ezt a választ kaptuk: 

"Tájékoztatjuk, hogy a TetraPak elhelyezésével kapcsolatban (jelenleg még) nincsen kötelezően követendő előírás, az illető település közszolgáltatója határozza meg, hogy mely anyagokkal együtt - vagy akár önállóan - gyűjti.
Budapesten a közterületi gyűjtés elindulása óta (2003) a papírgyűjtő tartályba kérjük bedobni az italos kartont, mert szerződéseink alapján onnan történik a leválogatása. Amennyiben a műanyagosba dobják, a többi hasznosítatlan hulladék sorsára jut, mert onnan a műanyag-hulladékot átvevő partnerünknek nem feladata leválogatni."

A lényeg: jelenleg az FKF máshogy gyűjti ezt az újrahasznosítható hulladékot az egyes városokban. Például: Budapesten és néhány nagyvárosban a papír hulladékgyűjtőbe, viszont Pécsen, Nyíregyházán, Debrecenben és Szegeden a műnyag hulladékgyűjtőbe kell dobnunk a dobozokat. A hulladékgyűjtő szigeteken elméletileg jelezni kell, hogy mit hova kell dobnunk, de ha ez mégsem lenne jelölve, akkor az alábbi weboldalon tájékozódhattok arról, hogy pontosan melyik városban, hogyan történik a begyűjtés: http://italoskarton.hu/cikkek/hova-dobjam

 

Még egy fontos dolog, mindig taposd laposra azt a dobozt (de az igaz minden hasonló termékre), ha nem akarod, hogy levegőt szállítsanak majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://viszlatmuanyag.blog.hu/api/trackback/id/tr814626346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása